economie

‘Sluiting kolencentrales kost 2800 banen’

Door ANP - 16 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – Bijna 2800 banen dreigen te verdwijnen als het kabinet dit najaar besluit dat alle kolencentrales dicht moeten. Als het zover komt wil FNV dat de overheid 600 tot 800 miljoen euro vrijmaakt om dat te compenseren.

De vakbond verwijst naar onderzoek dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft laten doen naar de gevolgen voor de werkgelegenheid als Nederland helemaal stopt met stroomopwekking met behulp van kolen. Daaruit blijkt dat circa 2200 banen op de tocht staan bij de kolencentrales zelf, en nog zo’n 600 arbeidsplaatsen bij ondersteunende diensten.

,,FNV ondersteunt de afspraak in het Milieuakkoord om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen”, aldus bestuurder Ruud Cornelisse. ,,Maar wij vinden dat de gevolgen van mogelijke sluitingen van kolencentrales niet op het bord van de medewerkers mogen komen.”