economie

Stevige plussen op Europese beurzen

Door ANP - 19 september 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Europese aandelenbeurzen stonden maandagochtend stevig in de plus. In de aanloop naar de rentevergadering van de Federal Reserve op woensdag werd een deel van de verliezen van vorige week weer goedgemaakt. De handel werd daarbij gesteund door de oplopende olieprijs.

De AEX-index in Amsterdam stond rond 11.40 uur 1,3 procent in de plus op 444,83 punten. De Midkap steeg 1 procent naar 641,66 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,8 tot 1,5 procent.

De AEX kleurde geheel groen. Biotechnoloog Galapagos zette zijn opmars van vorige week door en voerde de lijst van 25 hoofdfondsen weer aan, ditmaal met een plus van 6 procent. Het bedrijf won sinds medio vorige week al bijna 20 procent aan beurswaarde en is daardoor min of meer terug op het niveau van begin dit jaar.

Shell

Shell hoorde met een winst van 1,8 procent ook bij de grotere winnaars, mede dankzij de stijgende olieprijs. Die liep op nadat de Venezolaanse president Nicolas Maduro had aangegeven dat de OPEC-leden volgens hem dicht bij een akkoord zijn over de beperking van hun productie. Amerikaanse olie werd 1,4 procent duurder bij 43,64 dollar per vat. De prijs van Brent steeg 1,1 procent naar 46,29 dollar per vat.

Ook andere grondstoffenbedrijven hadden het tij mee. Zo won ArcelorMittal in Amsterdam bijna 2 procent en werden de mijnbouwgiganten Rio Tinto en BHP Billiton en grondstoffenhandelaar Glencore in Londen 2,5 tot 4 procent meer waard.

Europa

Bijna alle bedrijven in de Europese beursgraadmeters boekten winst. In Frankfurt was Deutsche Bank een dissonant met een min van ruim 1 procent. De grootste bank van Duitsland verloor vrijdag ook al 8,5 procent, vanwege de miljardenboete die het concern in VS dreigt te krijgen voor misstanden bij de verstrekking van hypotheken in de jaren voor de financiële crisis.

De beurshandel staat deze week in het teken van het rentebeleid in de VS. Daarbij blijft het de vraag of de Fed deze week al besluit de rente verder te verhogen, of dat wordt gewacht op verdere tekenen van economisch herstel. In de markt wordt de kans op een rentestap woensdag bijzonder klein geacht.

Speculatie op een mogelijke renteverhoging zette voor het weekeinde druk op de waarde van de euro. Die noteerde maandagochtend met 1,1170 dollar op nagenoeg hetzelfde peil als bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.