economie

Stevige plussen op Europese beurzen

Door ANP - 22 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam stond donderdagmiddag onverminderd in de plus. Ook elders in Europa kleurden koersborden knalgroen. Het besluit van de Federal Reserve om de rente onveranderd te laten, zorgde voor enthousiasme onder beleggers. De Fed gaf wel aan dat een renteverhoging later dit jaar duidelijk een optie is.

De Amsterdamse AEX-index noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 2,1 procent hoger op 457,01 punten. De MidKap klom 1,4 procent tot 655,56 dollar. In Londen, Parijs en Frankfurt werden winsten behaald van 1,4 tot 2,5 procent.

Grondstofbedrijven zagen hun beurswaarde aanzienlijk toenemen, mede omdat de dollar waarde inleverde na het rentebesluit. Dat zorgt ervoor dat grondstoffen goedkoper worden voor beleggers die andere valuta’s gebruiken en dat stuwt de prijzen.

Euro

De euro noteerde donderdag 1,1246 dollar, tegen 1,1155 dollar aan het Europese slot op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zette de opmars door en ging 2,2 procent vooruit tot 46,36 dollar. Brentolie steeg 1,9 procent tot 47,70 dollar per vat.

ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 5,2 procent. Ook Shell deed het met een winst van 2,4 procent goed. In Londen behoorden de mijnbouwers BHP Billiton, Rio Tinto, Anglo American en Glencore bij de sterkste stijgers met plussen tot 6 procent. Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp was in Frankfurt een winnaar met een plus van 3,6 procent, branchegenoot Salzgitter won 3,1 procent.

Philips

Ook Philips (plus 3 procent) schaarde zich in Amsterdam tot de sterkste stijgers. Het aanbod dat Philips eerder deze week deed om schuldpapier ter waarde van 400 miljoen dollar terug te kopen is volgens marktkenners goed voor de kredietwaardigheid van het technologieconcern.

Coca-Cola European Partners (CCEP), dat ook in Amsterdam een notering heeft, zag zijn beurswaarde 2,6 procent stijgen. Het bedrijf heeft afgelopen halfjaar gemengde resultaten geboekt. De bottelaar zag zijn omzet dalen, maar boekte meer winst. CCEP hield vast aan de voorspellingen voor heel 2016.

A.P. Möller-Maersk

In Kopenhagen hadden beleggers belangstelling voor A.P. Möller-Maersk (plus 2,8 procent). Het Deense scheepvaart- en olieconcern kondigde aan zich op te splitsen in een vervoer- en energiebedrijf.

In Frankfurt ging de investeerder in beginnende internetbedrijven Rocket Internet ruim 8 procent vooruit, dankzij meevallende kwartaalresultaten.