economie

Supers zien omzet groeien

Door ANP - 09 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – Nederlandse supermarkten hebben in augustus de omzet met bijna 2 procent zien stijgen in vergelijking met een jaar eerder, tot bijna 3,2 miljard euro. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van marktonderzoeker GfK.

De groei is vooral te danken aan de stijging van het aantal supermarktbezoeken, met 1,7 procent. Vooral op zondagen wordt steeds vaker boodschappen gedaan dan voorheen. Bijna 7 op 10 huishoudens maakt inmiddels gebruik van de zondagsopening. Volgens GfK steeg het gemiddelde bedrag per kassabon in augustus met 0,2 procent tot 21,90 euro.

Tot en met augustus steeg de omzet van de supermarkten met 2,2 procent. Van de totale omzet van 23,1 miljard euro in de eerste acht maanden van 2016 was de zondag goed voor 4,4 procent, oftewel 1,5 miljard euro.

Anders dan de groei op zondag zijn de vrijdag en zaterdag steeds minder in trek bij het winkelend publiek. Die twee dagen zijn goed voor 42,3 procent van de totale omzet. Dat was een jaar eerder 42,6 procent van het totaal. In 2012 werd nog 46 procent van de supermarktomzet behaald op vrijdag en zaterdag.