economie

‘Tata behoudt onderzoeksafdeling in IJmuiden’

Door ANP - 23 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – Tata Steel IJmuiden behoudt zijn afdeling voor onderzoek en ontwikkeling (R&D), ook als het tot een fusie komt tussen de Europese tak van het staalbedrijf en bijvoorbeeld het Duitse ThyssenKrupp. Dat zei Hans Fischer, topman van Tata Steel Europa, vrijdag in het Financieele Dagblad.

Volgens Fischer is de vrees ongegrond dat hoogwaardige technologie en werkgelegenheid in IJmuiden verloren gaan. ,,Onze R&D-activiteiten daar zijn van wereldklasse. Het zou natuurlijk ontzettend stom zijn, als je dit zou opheffen of op het spel zou zetten.” Volgens hem kan het zelfs zo zijn dat de Nederlandse R&D-activiteiten sterker worden bij een fusie.

Het Indiase Tata voert momenteel diverse gesprekken met partijen over het samenvoegen van activiteiten met Europese branchegenoten. Eerder verkocht het concern al een aantal van zijn Britse activiteiten.

Toekomst

De gesprekken tussen Tata en ThyssenKrupp zorgen voor onrust onder personeel. Vakbonden CNV en FNV willen op de hoogte gehouden worden van de fusiegesprekken. Daarnaast willen ze voor het einde van de maand duidelijkheid over de werkgelegenheid bij Tata in IJmuiden. Het huidige werkgelegenheidspact loopt 1 oktober af. Volgens de bonden heeft het pact in het verleden prima gewerkt voor het bedrijf en zal dat het in de toekomst ook moeten doen.

Fischer zegt dat er een nieuw pact komt en dat die onderhandelingen volledig losstaan van de strategische evaluatie van het moederconcern.