economie

Techbedrijven in trek op Wall Street

Door ANP - 15 september 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag een halfuur voor het sluiten van de handel hoger. Vooral aandelen van technologiebedrijven waren in trek. Beleggers verwerkten ook een reeks macrocijfers, die van invloed kunnen zijn op het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 1 procent hoger op 18.213 punten. De S&P 500 steeg eveneens 1 procent op 2146 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1,4 procent op 5245 punten.

Apple stond voor de vierde dag op rij in de plus. Het techbedrijf profiteerde van de goede verkopen en positieve recensies voor zijn nieuwe iPhone 7. Het aandeel dikte met 3,2 procent aan.

Intel

Ook chipfabrikant Intel presteerde met een winst van 2,6 procent goed. Halfgeleiderfabrikant Skyworks Solutions noteerde ruim 6 procent hoger na een positief analistenrapport. Nabeurs komt Oracle nog met kwartaalcijfers. De clouddienstverlener noteerde 1,6 procent hoger.

Aan het begin van de handelssessie zette een reeks macro’s de toon. De winkelverkopen liepen in augustus voor het eerst in vijf maanden terug ten opzichte van de voorgaande maand. De producentenprijzen bleven vorige maand op het niveau van de voorgaande maand, terwijl economen rekenden op een minieme stijging. De industriële productie daalde daarnaast met 0,4 procent wat meer dan gedacht.

Wells Fargo

Bij de overige bedrijven ging Wells Fargo voor de vijfde handelsdag op rij omlaag. De sinds deze week niet meer grootste bank ter wereld, dat is nu JPMorgan, verloor 0,6 procent nadat bekend was geworden dat justitie de verkooppraktijken van de bank gaat onderzoeken.

Aerie Pharmaceuticals zag zijn beurswaarde een flinke sprong maken. De farmaceut noteerde een doorbraak in onderzoek naar de behandeling van te hoge oogdruk. Het aandeel won daarop bijna 46 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent naar 43,79 dollar. Brent klom 1,3 procent tot 46,44 dollar. De euro noteerde 1,1242 dollar, tegen 1,1243 dollar bij het slot van de Europese beurzen.