economie

Vergoeding in aandelenlease-affaire

Door ANP - 02 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – Meer dan 10.000 gedupeerden in de langlopende aandelenlease-affaire moeten een vergoeding krijgen van 100 procent van de schade die zij hebben geleden. Dat is de uitkomst van een uitspraak van de Hoge Raad vrijdag in een zaak die werd aangespannen door Leaseproces, de zusterorganisatie van ConsumentenClaim.

Het gaat om mensen die via tussenpersonen een aandelenleasecontract afsloten bij aanbieders zoals Dexia en Aegon. Deze tussenpersonen beschikten niet over de vergunning die voor advisering nodig was. De Hoge Raad rekent het de aanbieders zwaar aan dat zij toestonden dat advisering via deze tussenpersonen zonder vergunning plaatsvond. Aandelenleaseproducten, waarbij geld werd geleend om aandelen te kopen, waren eind jaren negentig immens populair. Na het barsten van de internetzeepbel in 2000 daalden de aandelenkoersen en kwamen honderdduizenden beleggers met grote schulden te zitten.

Het gevolg van de uitspraak van de Hoge Raad is dat gedupeerden hun volledige inleg inclusief wettelijke rente kunnen terugkrijgen en dat hun eventuele restschuld wordt kwijtgescholden. De gemiddelde schade bedraagt circa 30.000 euro, aldus Leaseproces.