economie

Verliesdag voor beurzen Europa

Door ANP - 16 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met verliezen het weekeinde ingegaan. De financiële sector stond onder druk door de miljardenboete die Deutsche Bank in de Verenigde Staten boven het hoofd hangt. Verder wordt vooral uitgekeken naar het Amerikaanse rentebesluit volgende week.

De Amsterdamse AEX-index eindigde 0,9 procent in de min op 439,07 punten. De MidKap daalde 0,2 procent naar 635,66 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs verloren tot 1,5 procent. In Londen noteerde de FTSE een minnetje van 0,3 procent.

In Frankfurt ging Deutsche Bank 8,5 procent omlaag. Amerikaanse autoriteiten hebben de grootste bank van Duitsland een schikkingsvoorstel van 14 miljard dollar gedaan, vanwege misstanden bij het verstrekken van hypotheken in het verleden. De bank heeft dat voorstel afgewezen en rekent op een aanmerkelijk lagere boete.

Financials

In de AEX hoorden ING, Aegon en ABN AMRO bij de grootste verliezers met minnen van 0,8 tot 2,5 procent. In Parijs gaven BNP Paribas en Société Générale tot 2,7 procent prijs, terwijl Commerzbank in Frankfurt 1,9 procent verloor. Barclays en Royal Bank of Scotland werden in Londen tot 4,4 procent minder waard.

Biotechnoloog Galapagos was de sterkste winnaar onder de 25 hoofdfondsen van het Damrak. Het bedrijf kreeg er 3,6 procent bij, nadat woensdag en donderdag ook al winsten werden geboekt.

Rentestap

De Federal Reserve besluit woensdag of de rente verder wordt verhoogd. In de markt wordt de kans op een rentestap bij die vergadering bijzonder klein geacht. Veel kenners verwachten dat de Amerikaanse centrale bank zelfs tot volgend jaar wacht met een nieuwe verhoging.

De dollar ging in waarde omhoog na bekendmaking van een Amerikaans inflatiecijfer. De euro werd voor 1,1160 dollar verhandeld, tegen 1,1245 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Amerikaanse olie werd 1,5 procent goedkoper bij 43,25 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte 1 procent, naar 46,10 dollar per vat.