economie

VNO-NCW: 200 miljard voor duurzame energie

Door ANP - 18 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer wil dat Nederland fors meer gaat inzetten op duurzame energie. In de overgang naar een groene energievoorziening moet de komende dertig tot veertig jaar 200 miljard euro worden geïnvesteerd, zei de werkgeversvoorman zondagochtend in WNL op Zondag.

De overheid moet jaarlijks zeven miljard uittrekken voor onder meer deze omschakeling en heeft daar ook ruimte voor op de Rijksbegroting, vindt De Boer. Over welke bijdrage het bedrijfsleven moet leveren hield hij zich in de uitzending op de vlakte. Hij sprak van een nationale investeringsbank van overheid en bedrijfsleven samen. De overheid moet van De Boer het voortouw nemen.

Door de overheidsinvesteringen kan geld aangetrokken worden van investeerders. Ook bedrijven willen investeren maar de overheid moet laten zien dat het de komende twintig, dertig jaar bereid is te investeren, aldus de Boer in de uitzending. ,,Bedrijven als Shell staan te springen om te investeren in de energietransitie, maar ze wachten op de overheid. Ze zeggen: ‘laat nu eens zien dat het jullie menens is! Dan kunnen we stappen gaan maken.”

Privaat kapitaal

Volgens een woordvoerder van VNO-NCW kan er via deze constructie meer dan 100 miljard aan privaat kapitaal vrijkomen tot 2025.

Dit voorjaar pleitte De Boer al voor zo’n groen investeringsfonds van zo’n 100 miljard. Het fonds, dat grotendeels gevuld zou moeten worden door institutionele beleggers, is bedoeld voor investeringen in ‘ambitieuze projecten’ voor de overgang van fossiele naar duurzamere energiebronnen, infrastructuur en bijvoorbeeld digitalisering.