economie

Wall Street begint september met verlies

Door ANP - 01 september 2016

NEW YORK (AFN) – De beurzen in New York verloren donderdag licht terrein. Beleggers verwerkten onder meer een tegenvallend cijfer over de ontwikkelingen in de Amerikaanse industrie en daarnaast data over de bouw en de arbeidsmarkt.

De Dow-Jonesindex met daarin de dertig belangrijkste Amerikaanse beursfondsen stond tegen het einde van de handel 0,1 procent lager op 18.379 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,3 procent tot 2165 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq stond nagenoeg vlak op 5214 punten.

Een toonaangevend rapport over de Amerikaanse industrie wees op een onverwachte daling van de bedrijvigheid in augustus. Ook een cijfer over de bouwuitgaven in juli leverde een tegenvaller op. Daarentegen viel het aantal Amerikanen dat afgelopen week een werkloosheidsuitkering aanvroeg licht mee.

American Express

Sterkste daler in de Dow was creditcardmaatschappij American Express met een verlies van 1,3 procent. Oliemaatschappij Chevron leverde 1 procent in. Bovenaan bij de hoofdfondsen stond retailreus Wal-Mart met een plus van 1,9 procent. Sportkledingmaker Nike kreeg er 1,5 procent bij.

De drie grootste Amerikaanse autobouwers leverden in na tegenvallende verkoopcijfers over de maand augustus. Fiat Chrysler en Ford verloren respectievelijk 1,2 en 1,3 procent van hun beurswaarde. Bij branchegenoot General Motors (GM) bleef de schade beperkt tot een koersverlies van 0,3 procent.

Tesla

Tesla ging meer dan 5 procent omlaag. De fabrikant van elektrische auto’s zou kampen met financieringsproblemen. Datzelfde zou gelden voor zonnepanelenmaker SolarCity, eveneens een bedrijf van Tesla-topman Elon Musk. Dat aandeel werd ruim 9 procent minder waard.

Voedingsmiddelenbedrijf Campbell Soup leverde ruim 6 procent in na publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers en vooruitzichten. Ook softwarebedrijf Salesforce ging onderuit (min 5 procent) nadat het een teleurstellende omzetprognose voor het lopende kwartaal had afgegeven.

Amerikaanse ruwe olie werd 3,1 procent goedkoper en kostte 43,33 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte 2,7 procent tot 45,62 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1200 dollar, tegen 1,1195 dollar aan het einde van de Europese beurshandel.