economie

Wall Street eensgezind op winst

Door ANP - 22 september 2016

NEW YORK (ANP) – De effectenbeurzen in New York stonden donderdag halverwege de sessie eensgezind op winst. De graadmeters op Wall Street gaven daarmee een passend vervolg aan de opmars die woensdag werd ingezet nadat de Fed bekendmaakte de rente ongemoeid te laten. De stijgende olieprijs gaf het sentiment nog een extra zetje.

De leidende Dow-Jonesindex koerste omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,6 procent hoger op 18.408 punten. De brede S&P 500 won 0,7 procent tot 2178 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq dikte 0,8 procent aan tot 5338 punten.

Uit een toelichting van Fed-preses Janet Yellen viel op te maken dat een nieuwe rentestap eind dit jaar wel vast lijkt te staan, als zich geen nieuwe tegenvallers voordoen. Ook werd duidelijk dat het tempo aan renteverhogingen in 2017 lager zal zijn dan eerder aangegeven.

Oliereuzen

Net als in Europa zaten grondstofbedrijven in de lift. Oliereuzen ExxonMobil en Chevron wonnen tot 0,4 procent. Grondstoffenhandelaar FreeportMcMoRan won dik 4 procent, terwijl US Steel zijn beurswaarde 1,5 procent zag stijgen. Aluminiumproducent Alcoa won 1,8 procent.

Techreus Apple zag zijn beurswaarde 0,9 procent stijgen. Verschillende analisten lieten zich positief uit over het concern. Amazon (plus 1,8 procent) was om soortgelijke reden ook een opvallende winnaar op Wall Street.

Softwarebedrijf Red Hat stond in de schijnwerpers dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het aandeel Red Hat koerste 4 procent hoger.

Uitkeringsaanvragen

Beleggers reageerden verder op cijfers over het aantal uitkeringsaanvragen in de VS dat vorige week met 8000 is gedaald naar 252.000. Dat is het laagste niveau sinds april en de sterkste daling sinds begin juli. De vooruitzichten voor de Amerikaanse economie verslechterden daarnaast in augustus wat ten opzichte van de voorgaande maand. De verkoop van bestaande woningen bleek vorige maand onverwachts gedaald.

De olieprijs ging donderdag verder omhoog, na de sterke opmars een dag eerder. Amerikaanse olie klom 2,2 procent tot 46,36 dollar per vat en Brent steeg 1,5 procent tot 47,54 dollar per vat. De euro noteerde 1,1221 dollar, tegen 1,1236 dollar bij het Europese slot.