economie

Wall Street zet opmars door

Door ANP - 22 september 2016

NEW YORK (ANP) – De effectenbeurzen in New York lieten donderdag in het laatste handelsuur stevige winsten zien. Wall Street gaf daarmee een passend vervolg aan de opmars die woensdag werd ingezet nadat de Fed bekendmaakte de rente ongemoeid te laten. De stijgende olieprijs gaf het sentiment nog een extra zetje.

De leidende Dow-Jonesindex koerste omstreeks 21.35 uur (Nederlandse tijd) 0,6 procent hoger op 18.409 punten. De brede S&P 500 won 0,7 procent tot 2178 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq dikte 0,9 procent aan tot 5340 punten.

Uit een toelichting van Fed-preses Janet Yellen viel op te maken dat een nieuwe rentestap eind dit jaar wel vast lijkt te staan, als zich geen nieuwe tegenvallers voordoen. Ook werd duidelijk dat het tempo aan renteverhogingen in 2017 lager zal zijn dan eerder aangegeven.

Grondstofbedrijven

Net als in Europa zaten grondstofbedrijven in de lift. Oliereuzen ExxonMobil en Chevron wonnen 0,4 procent. Grondstoffenhandelaar FreeportMcMoRan won dik 4 procent, terwijl US Steel zijn beurswaarde 1,8 procent zag stijgen. Aluminiumproducent Alcoa won 1,5 procent.

Verder vielen ook de winsten bij digitaal beveiligingsbedrijven op. Yahoo bevestigde donderdag dat bij een cyberaanval in 2014 persoonlijke gegevens van meer dan 500 miljoen gebruikers zijn gestolen. Dat komt neer op de data van circa de helft van de grofweg 1 miljard gebruikers die Yahoo telt. Nadat geruchten over het lek de kop opstaken, veerden de koersen van bedrijven als FireEye (plus 5,1 procent), Palo Alto Networks (plus 2,2 procent) en CyberArk (plus 1,1 procent) op. Yahoo verloor 0,4 procent.

Apple

Techreus Apple zag zijn beurswaarde 1 procent stijgen. Verschillende analisten lieten zich positief uit over het concern. Amazon (plus 1,8 procent) was om soortgelijke reden ook een opvallende winnaar op Wall Street.

Softwarebedrijf Red Hat stond in de schijnwerpers dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het aandeel Red Hat koerste krap 4 procent hoger.

De olieprijs ging donderdag verder omhoog, na de sterke opmars een dag eerder. Amerikaanse olie klom 1,8 procent tot 46,17 dollar per vat en Brent steeg 1,5 procent tot 47,55 dollar per vat. De euro noteerde 1,1205 dollar, tegen 1,1236 dollar bij het Europese slot.