economie

Wall Street zet opmars na Fed-besluit door

Door ANP - 22 september 2016

NEW YORK (ANP) – De effectenbeurzen in New York zijn donderdag met winst aan de handelssessie begonnen. Daarmee krijgt de opleving die woensdag werd ingezet nadat de Fed bekendmaakte de rente ongemoeid te laten een passend vervolg. Wel maakte de Fed duidelijk dat een rentestap later dit jaar tot de mogelijkheden behoort. De stijgende olieprijs gaf het sentiment nog een extra zetje.

De leidende Dow-Jonesindex koerste kort na de openingsbel 0,7 procent hoger op 18.417 punten. De brede S&P 500 won 0,6 procent tot 2176 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq dikte ook 0,6 procent aan tot 5327 punten.

Uit een toelichting van Fed-preses Janet Yellen viel op te maken dat een nieuwe rentestap eind dit jaar wel vast lijkt te staan, als zich geen nieuwe tegenvallers voordoen. Ook werd duidelijk dat het tempo aan renteverhogingen in 2017 lager zal zijn dan eerder aangegeven.

Net als in Europa zaten grondstofbedrijven in de lift. Oliereuzen ExxonMobil en Chevron wonnen tot 1,2 procent. Grondstoffenhandelaar FreeportMcMoRan won in de vroege handel dik 5 procent, terwijl US Steel zijn beurswaarde bijna 5 procent zag stijgen. Aluminiumproducent Alcoa won 2,3 procent.