economie

‘Webshop overschaduwt omzetgroei winkel’

Door ANP - 15 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – De omzetgroei van fysieke winkels steekt dit jaar schril af bij de verkoopplus die webshops halen. Volgens het Economisch Bureau van ING zal de detailhandel dit jaar 1,5 procent meer omzetten, waarbij met name winkels die levensmiddelen verkopen de kar trekken. Webshops zien hun omzet met een vijfde toenemen, waarbij met name mode en elektronica gretig aftrek vinden.

ING benadrukt dat faillissementen gaten hebben geslagen in winkelstraten, waardoor het voor de overgebleven winkeliers lastig wordt om meer klanten te trekken. Hier profiteren webshops op hun beurt weer van.

Bij fysieke winkels in de foodsector stijgt de omzet dit jaar naar verwachting met 2,3 procent, rekent ING voor. Bij ‘non-food’ wordt een plus van 1 procent verwacht. In de laatste groep doen met name meubelwinkels, doe-het-zelfketens en verkopers op het gebied van persoonlijke verzorging het goed.