economie

Wiebes: geen draagvlak EU-belastingtarief

Door ANP - 10 september 2016

BRATISLAVA (ANP) – Nederland is tijdens het EU-voorzitterschap de eerste zes maanden ,,serieus in de slag geweest” met onderhandelingen over een Europees belastingtarief voor rente- en royaltyinkomsten. Dat bevestigt staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zaterdagmorgen in Bratislava naar aanleiding van onthullingen door dagblad Trouw en het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico.

Volgens Wiebes heeft het voorstel, dat het moeilijker moet maken voor multinationals om belasting te ontwijken door te schuiven met winsten naar landen met voordelige tarieven, ,,op geen stukken na draagvlak”. Ook zei de staatssecretaris, in de Slowaakse hoofdstad voor een informele bijeenkomst van EU-ministers van Financiën, dat er ,,al jaren allerlei percentages” de revue passeren. Uit geheime stukken zou blijken dat de EU ,,op technisch niveau” overeenstemming heeft bereikt op een minimumtarief van 10 procent op rente en royalty’s.