economie

AEX in de min

Door ANP - 26 oktober 2016

AMSTERDAM (AFN) – De AEX-index in Amsterdam is woensdag lager aan de handelsdag begonnen. Heineken stond in de belangstelling nadat het bedrijf afgelopen kwartaal meer bier wist te verkopen dan waar rekening mee werd gehouden. Ook vastgoedfonds Unibail-Rodamco opende de boeken.

De AEX stond in het eerste handelsuur 0,4 procent lager op 457,33 punten. De MidKap verloor 0,4 procent tot 669,89 punten. Elders in Europa was het sentiment niet anders. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 0,5 procent.

Heineken

Heineken leverde 0,2 procent in. Met een autonome verkoopplus van 2 procent presteerde het bedrijf beter dan de 1,4 procent groei waar analisten rekening mee hielden. Maar dat wist beleggers niet te bekoren. Ook de prestaties van Unibail-Rodamco vielen niet goed, het aandeel verloor 1,9 procent.

Speciaalchemieconcern DSM was de grootste daler in de AEX met een min van 3,2 procent, door een adviesverlaging van JPMorgan. Philips was koploper bij de hoofdfondsen met een plus van 1,1 procent, dankzij een hoger beleggingsadvies van HSBC.

Europa

Elders in Europa kwam een grote hoeveelheid bedrijfsresultaten naar buiten. Zo ging vliegtuigbouwer Airbus in Parijs 1,7 procent omhoog. De Franse autofabrikanten PSA Peugeot Citroën en Renault openden eveneens de boeken en wonnen tot 1,3 procent.

In Frankfurt kwam chemie- en farmacieconcern Bayer met kwartaalresultaten en zakte 1,7 procent. In Stockholm won de producent van netwerkapparatuur Ericsson ruim 3 procent, na de benoeming van een nieuwe bestuursvoorzitter. In Madrid publiceerde Banco Santander (plus 1,6 procent) kwartaalcijfers, net als de Britse branchegenoot Lloyds die 3,1 procent zakte in Londen. De Scandinavische bank Nordea won bijna 2 procent in Stockholm na bekendmaking van resultaten.

De euro was 1,0906 dollar waard, tegen 1,0885 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper op 49,42 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie zakte 0,9 procent tot 50,34 dollar.