economie

Alcoa, Fed en olie wegen op Wall Street

Door ANP - 11 oktober 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag in de middaghandel stevig in het rood. Beleggers reageerden op de teleurstellende start die Alcoa aan het kwartaalcijferseizoen gaf en zagen de olieprijs weer dalen na de opmars van maandag. Verder groeit de verwachting rond een volgende rentestap van de Fed in december.

De Dow-Jonesindex stond na bijna vier uur handel 1 procent in de min op 18.146 punten. De brede S&P 500 zakte 1,2 procent naar 2138 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,4 procent in bij 5252 punten.

Aluminiumconcern Alcoa kelderde 10 procent na de publicatie van zijn kwartaalresultaten. De winst van het bedrijf was hoger dan vorig jaar, maar lager dan analisten hadden verwacht. Alcoa opende met zijn resultaten het kwartaalcijferseizoen in New York. Later deze week komen nog cijfers van onder meer Delta Air Lines, Citigroup en Wells Fargo.

Apple

Apple onttrok zich aan de negatieve stemming, dankzij de malaise bij concurrent Samsung. Die besloot dinsdag de productie van de Galaxy Note 7 te stoppen, na aanhoudende problemen met oververhitte toestellen. De ondergang van de Note 7 leverde iPhone-maker Apple een koerswinst op van 0,6 procent.

General Electric hoorde met een plusje van 0,1 procent ook tot de spaarzame winnaars onder de dertig hoofdfondsen van de Dow Jones. Het industriële conglomeraat kondigde de overname voor 1,5 miljard dollar aan van het Deense LM Wind Power, de grootste onafhankelijke wiekenbouwer ter wereld.

Olieprijs

De olieprijs zakte, nadat de Russische president Vladimir Poetin maandag voor een opleving had gezorgd met uitspraken over een mogelijke bevriezing van de Russische olieproductie. Het Russische oliebedrijf Rosneft gaf dinsdag echter aan geen plannen in die richting te hebben. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,4 procent naar 50,65 dollar.

De dollar won verder aan terrein, doordat steeds meer beleggers rekenen op een nieuwe renteverhoging in de VS in de laatste maand van 2016. In dat verband wordt deze week uitgekeken naar de notulen van de Fed-vergadering van vorige maand en naar nieuwe cijfers over de winkelverkopen en het consumentenvertrouwen in de VS.

De euro werd dinsdagavond voor 1,1060 dollar verhandeld. Dat was iets meer dan bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag, maar bijna een dollarcent minder dan een dag eerder.