economie

ASML overtreft eigen omzetverwachting

Door ANP - 19 oktober 2016

VELDHOVEN (ANP) – ASML heeft vorig kwartaal een hogere omzet gehaald dan het bedrijf zelf had voorspeld. De winstmarge stond wel enigszins onder druk, maakte de chipmachinefabrikant woensdag bekend.

ASML zag de omzet in het derde kwartaal met 4 procent stijgen ten opzichte van het voorgaande kwartaal, tot ruim 1,8 miljard euro. Het bedrijf voorspelde eerder zelf een stabilisering van de opbrengsten op 1,7 miljard euro. De meevaller ontstond doordat een deel van de omzet op een machine op basis van de nieuwe euv-technologie kon worden geboekt.

Dit haalde wel ruim 1 procentpunt af van de brutowinstmarge, die uitkwam op 46 procent. De nettowinst van ASML steeg met 12 procent naar 396 miljoen euro, maar bleef daarmee achter bij de gemiddelde verwachting van analisten.

ASML verwacht in het vierde kwartaal een omzet van 1,7 à 1,8 miljard euro te halen. De winstmarge loopt daarbij volgens het Veldhovense concern op tot tussen 47 en 48 procent.