economie

ASML uitblinker in vlakke AEX

Door ANP - 19 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag vrijwel vlak geopend. In Amsterdam reageerden beleggers enthousiast op de kwartaalcijfers en prognoses van chipmachinefabrikant ASML, terwijl bodemonderzoeker Fugro het moest ontgelden na de melding van een nieuwe forse omzetdaling.

De Amsterdamse AEX-index stond na enkele minuten nagenoeg onveranderd op 453,28 punten. De MidKap zakte, mede door het verlies van Fugro, 0,4 procent naar 666,95 punten. De graadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,2 procent.

ASML voerde de AEX aan met een plus van 3,9 procent. Het bedrijf overtrof afgelopen kwartaal zijn eigen omzetverwachting, mede dankzij voortgang op het gebied van de nieuwe euv-technologie. Fugro bungelde onderaan de MidKap met een min van ruim 7 procent. Het bedrijf houdt onveranderd last van de moeilijke omstandigheden op de olie- en gasmarkt.