economie

Autodealers voorzien bescheiden marktherstel

Door ANP - 28 oktober 2016

BUNNIK (ANP) – De autoverkopen trekken volgend jaar naar verwachting slechts licht aan. Brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging voorzien dat dealers zo’n 415.000 nieuwe personenauto’s aan de man zullen brengen. Dit jaar stopt de teller waarschijnlijk op circa 380.000 stuks, wat een aanzienlijk lager aantal is dan de eerder afgegeven prognose voor 2016 van 400.000 wagens.

De verkoop van nieuwe auto’s loopt al maanden achter ten opzichte van een jaar geleden. Dat komt vooral door de nieuwe bijtellingsregels die begin dit jaar ingingen.

Autobedrijven en leasemaatschappijen hebben eind vorig jaar massaal nieuwe diesels en stekkerauto’s op kenteken laten zetten, om nog te profiteren van de oude belastingtarieven. Verder worden er de laatste tijd veel relatief jonge tweedehandsjes uit het buitenland gehaald.

,,Bijna een kwart van de geïmporteerde auto’s is één à twee jaar oud en daarmee een directe concurrent op de markt van nieuwe auto’s. Dat effect zal zich in 2017 ook voordoen, verwachten wij”, aldus Bert de Kroon, voorzitter van BOVAG Autodealers.