economie

Belgisch CETA-overleg donderdag verder

Door ANP - 26 oktober 2016

BRUSSEL (ANP) – Het Belgisch overleg over het lot van het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA heeft woensdagavond vooralsnog niet voor een doorbraak gezorgd. Donderdagochtend om 10.00 uur gaan de gesprekken verder.

Leiders van de Belgische federale overheid en de regionale regeringen vergaderden sinds woensdagochtend in een poging de zorgen van met name Wallonië weg te nemen. Vicepremier Didier Reynders zei woensdag dat niet meer wordt gevraagd om nieuwe teksten en een akkoord binnen handbereik is.

Minister-president van de Duitstalige gemeenschap Oliver Paasch sprak woensdagavond dezelfde woorden. ,,We hebben veel vooruitgang geboekt en een akkoord is dichtbij.” De premiers van de Waalse regering en de Franse gemeenschap, Paul Magnette en Rudy Demotte, lieten echter weten dat er nog veel moet gebeuren. Demotte denkt niet dat ondertekening op de Europees-Canadese top van donderdag realistisch is. Beiden willen een eventueel akkoord eerst nog aan hun parlementen voorleggen, zeiden ze tijdens een onderbreking.

Volgens Reynders staan de ambassadeurs van de EU-lidstaten klaar om bij elkaar te komen als er een akkoord zou zijn. Hun fiat is ook nodig voor ondertekening. De EU-Canada-top waarop dat moet gebeuren staat nog altijd gepland voor donderdag, maar de kans dat die doorgaat wordt erg klein geacht.

De Vlaamse premier Geert Bourgeois noemde het uitgesloten dat de top donderdag nog plaatsvindt. In de omgeving van de onderhandelaars is wel te horen dat van uitstel geen afstel hoeft te komen en dat de top, waarop CETA plechtig moet worden ondertekend, ook een van de volgende dagen kan plaatsvinden.