economie

Beurs Amsterdam licht in de plus

Door ANP - 12 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam ging woensdag licht omhoog. Elders in Europa waren vooral verliezen te zien. De financiële fondsen stonden bovenaan in de hoofdindex op Beursplein 5.

De AEX-index liet richting het middaguur een kleine plus zien op 451,47 punten. De MidKap was vlak op 665,14 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,3 procent.

In de AEX stond Aegon bovenaan met een winst van 3,1 procent. ABN AMRO, ING en NN Group gingen tot 1,4 procent vooruit. Chipmachinefabrikant ASML en staalconcern ArcelorMittal waren de grootste dalers bij de hoofdfondsen met verliezen tot 1,1 procent.

Fondsen

Bij de kleine fondsen op het Damrak was de toeleverancier aan apotheken Fagron een opvallende daler met een min van 0,8 procent. Fagron kwam met een tussentijds handelsbericht, dat niet goed werd ontvangen door beleggers. Bij opening ging het aandeel Fagron nog ruim 7 procent onderuit.

In Stockholm kreeg de producent van netwerkapparatuur Ericsson rake klappen met een verlies van 16,2 procent. Ericsson kwam met een winstwaarschuwing. De Finse branchegenoot Nokia ging in Helsinki 4,4 procent onderuit.

Plus

In Frankfurt wist BASF een plus te boeken van 1 procent. Het grootste chemieconcern ter wereld maakte dinsdag nabeurs voorlopige cijfers over de afgelopen periode bekend die beter waren dan verwacht.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa profiteerde van een adviesverhoging van Kepler Cheuvreux met een winst van 3,3 procent. In de MidKap klom Air France-KLM 1,4 procent. In Londen ging easyJet 2,6 procent vooruit en in Dublin klom Ryanair 1,6 procent. IAG, het moederconcern van British Airways en Iberia, steeg 1,5 procent.

Lift

Het Britse pond sterling zat flink in de lift na opmerkingen van premier Theresa May dat het parlement zou mogen stemmen over haar plannen om Groot-Brittannië uit de Europese Unie te loodsen.

De euro noteerde 1,1024 dollar, tegen 1,1055 dollar bij het Europese slot een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 51,02 dollar en Brent klom 0,8 procent tot 52,82 dollar.