economie

Beurs Amsterdam opent licht hoger

Door ANP - 06 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam is donderdag iets hoger geopend, in navolging van de hogere koersen in New York en Azië. Er staat weinig richtinggevend nieuws op de agenda voor beleggers.

De Amsterdamse AEX-index stond in het eerste handelsuur 0,3 procent hoger op 457,23 punten. De MidKap ging 0,1 procent vooruit tot 671,42 punten. In Parijs en Frankfurt werden winsten van 0,3 procent op de borden gezet. Londen was vrijwel vlak.

In de AEX was ING de sterkste stijger met een plus van 1,8 procent. NN Group steeg 0,8 procent. Woensdag maakte de verzekeraar bekend branchegenoot Delta Lloyd over te willen nemen. Het aandeel Delta Lloyd noteerde 0,4 procent hoger in de MidKap, na de koerssprong van ruim 28 procent een dag eerder.

Fugro

In de MidKap behoorde bodemonderzoeker Fugro tot de winnaars met een plus van 0,9 procent. Fugro meldde bij zijn samenwerkingsverband Seabed Geosolutions een opdracht in het Midden-Oosten van 60 miljoen dollar.

Sap- en frisdrankbottelaar Refresco was de grootste daler bij de middelgrote fondsen op het Damrak met een min van 3,4 procent. De investeerders Ferskur Holding, Tamoa en 3i verkopen circa 8 miljoen aandelen Refresco.

Probiodrug

Bij de kleine fondsen kelderde biotechnologiebedrijf Probiodrug bijna 8 procent. Probiodrug geeft krap 745.000 nieuwe aandelen uit. De opbrengst wordt gebruikt voor de verdere ontwikkeling van een aantal producten en voor de versterking van de financiële positie.

In Londen ging easyJet 7,4 procent onderuit. De Britse prijsvechter rekent voor het afgelopen boekjaar op een flinke winstdaling als gevolg van de terreurdreiging in Frankrijk, Turkije en Egypte en de waardedaling van het pond door de brexit. Het is voor het eerst sinds 2009 dat de jaarwinst van easyJet daalt.

De olieprijzen deden een stapje terug na de opmars een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 49,46 dollar en Brent verloor 0,7 procent tot 51,49 dollar. De euro was 1,1187 dollar waard, tegen 1,1203 dollar bij het Europese slot woensdag.