economie

Beurzen Europa doen stap terug

Door ANP - 26 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen kleurden woensdag tegen het einde van de ochtend rood. Beleggers in Amsterdam verwerkten onder meer resultaten van Heineken en Unibail-Rodamco. DSM was de sterkste daler in de AEX-index. Elders in Europa werd een veelvoud aan bedrijfsresultaten gepubliceerd.

De AEX stond omstreeks 11.40 uur 1,2 procent lager op 453,91 punten. De MidKap verloor 0,8 procent tot 667,17 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1 procent.

Speciaalchemiebedrijf DSM was met een verlies van 3,3 procent de sterkste daler bij de hoofdfondsen, na een adviesverlaging door JPMorgan. Philips (plus 0,3 procent) stond als enige van de hoofdfondsen op het Damrak in de plus, dankzij een hoger beleggingsadvies van HSBC.

Heineken

Heineken leverde 2,2 procent in. Met een volumegroei van 2 procent presteerde de brouwer beter dan de 1,4 procent groei waar analisten gemiddeld rekening mee hielden. Maar dat wist beleggers niet te bekoren. Ook de prestaties van vastgoedfonds Unibail-Rodamco vielen niet goed, het aandeel verloor 2,9 procent.

Elders in Europa kwam een grote hoeveelheid bedrijfsresultaten naar buiten. Zo ging vliegtuigbouwer Airbus in Parijs 1,4 procent omhoog. De Franse autofabrikanten PSA Peugeot Citroën en Renault openden eveneens de boeken en wonnen respectievelijk 0,3 en 1,4 procent.

In Frankfurt kwam chemie- en farmacieconcern Bayer met kwartaalresultaten en zakte 2,5 procent. In Stockholm verloor de producent van netwerkapparatuur Ericsson 1,5 procent, na de benoeming van een nieuwe bestuursvoorzitter.

Banken

Verder stonden verscheidene banken in de belangstelling na de publicatie van kwartaalcijfers. In Madrid won Banco Santander 0,8 procent. De Britse branchegenoot Lloyds kreeg de handen van beleggers niet op elkaar en zakte 1,8 procent in Londen. De Scandinavische bank Nordea won 1,2 procent in Stockholm na bekendmaking van resultaten.

De euro was 1,0923 dollar waard, tegen 1,0885 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper op 49,26 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie zakte ook 1,4 procent, tot 50,10 dollar pet vat.