economie

Beurzen in ban van pond en staal

Door ANP - 07 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend lager gesloten. De beurshandel stond in het teken van een zogenoemde flash crash van het Britse pond, terwijl de staalsector profiteerde van nieuwe importheffingen van de Europese Commissie tegen goedkoop Chinees staal.

De AEX in Amsterdam eindigde de sessie 1,1 procent lager op 450,06 punten. De MidKap zakte 0,4 procent naar 665,32 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs gingen elk 0,7 procent omlaag, terwijl de FTSE in Londen een winst van 0,7 procent noteerde ten opzichte van de slotkoers van donderdag.

De waarde van het pond ging kortstondig met zo’n 6 procent onderuit, de grootste daling sinds het brexit-referendum. Later herstelde de munt tot rond de 1,24 dollar, een verlies van meer dan 1 procent.

Staalconcern ArcelorMittal (plus 2,1 procent) ging aan kop in de AEX, terwijl ook roestvrijstaalbedrijf Aperam het goed deed in de MidKap (plus 3 procent).