economie

Beurzen in mineur

Door ANP - 13 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam kleurde donderdagmiddag donkerrood. Ook elders in Europa stonden de graadmeters stevig op verlies. Zorgen over de wereldeconomie na zwakke handelscijfers uit China zetten de handel onder druk. In Amsterdam ging TomTom onderuit na een omzetwaarschuwing. Verder kreeg Unilever de handen van beleggers niet op elkaar met de publicatie van zijn kwartaalcijfers.

De AEX-index stond kort na de openingsbel op Wall Street 1,6 procent in het rood op 443,41 punten. De MidKap daalde 1,1 procent tot 657,73 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden 1,3 tot 1,6 procent in.

TomTom duikelde 8,3 procent in de MidKap. Het bedrijf meldde dat de Europese vraag naar navigatiekastjes de afgelopen tijd sterker onder druk stond dan voorzien. Daarom wordt de omzetverwachting voor heel 2016 verlaagd van 1,05 miljard naar 980 miljoen euro. De winstprognose voor 2016 blijft wel intact.

Unilever

Unilever (min 3,6 procent) maakte bekend dat de omzet in het derde kwartaal stabiel is gebleven op 13,4 miljard euro. Het concern had te maken met negatieve wisselkoerseffecten en zag de verkoopgroei in Azië afzwakken.

In Londen daalde supermarktconcern Tesco 2,4 procent, vanwege een conflict met Unilever dat prijzen stevig wil verhogen ter compensatie van de daling van het pond. Unilever vertrouwt er op dat zijn producten snel weer via de webshop van de Britse supermarktketen Tesco te koop zullen zijn.

Aegon

Aegon stond onderaan de AEX met een min van 5,5 procent. De verzekeraar kampte met een adviesverlaging door Société Générale. Woensdag was de verzekeraar nog koploper. Het tegenovergestelde gold voor maritiem oliedienstverlener SBM Offshore (plus 1,4 procent) dat de sterkste stijger in de hoofdindex was, dankzij een verhoogd beleggingsadvies van Kepler Cheuvreux.

In Frankfurt schaarde Deutsche Bank (min 3,1 procent) zich onder de opvallende verliezers. De bank neemt naar verluidt voorlopig geen personeel meer aan, in een poging zijn kosten verder te drukken.

De euro stond op 1,1032 dollar. De eenheidsmunt was woensdag aan het Europese slot 1,1008 dollar waard. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond vlak op 50,18 dollar en Brent stond eveneens vlak op 51,80 dollar per vat.