economie

Beurzen rustig het weekeinde in

Door ANP - 21 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn vrijdag rustig het weekeinde ingegaan. Beleggers verwerkten tijdens een inspiratieloze sessie een flinke stroom aan bedrijfsresultaten, zowel uit Europa als de Verenigde Staten. In Nederland vielen TomTom en Corbion in negatieve zin op.

De AEX-index eindigde 0,3 procent hoger op 457,40 punten. De MidKap sloot vlak op 670,39 punten. De graadmeters in Londen en Parijs zakten 0,1 procent. In Frankfurt werd de dag afgesloten met een plusje van 0,1 procent.

Corbion en TomTom waren met verliezen van respectievelijk 7,3 procent en 3,8 procent de grootste dalers bij de middelgrote fondsen. Producent van voedingsingrediënten en chemicaliën Corbion zag zijn opbrengsten in de eerste negen maanden van het jaar wat afnemen. Dat kwam onder meer door volumedalingen.

TomTom

TomTom zag de winst en omzet wat teruglopen. De navigatiespecialist gaf onlangs al aan te maken te hebben met een sterkere terugloop van de vraag naar de navigatiekastjes die het bedrijf groot hebben gemaakt. De introductie van nieuwe producten heeft die tegenvaller nog niet uitgevlakt.

In de AEX stond ArcelorMittal bovenaan met een winst van 4,6 procent. Uitzender Randstad volgde met een plus van 3 procent, na een bemoedigend kwartaalbericht van branchegenoot Manpower. Altice, dat 1,8 procent won, was ook een sterke stijger. De Amerikaanse tak van de in Amsterdam genoteerde kabelaar staat mogelijk voor een beursgang op Wall Street, aldus ingewijden. Wolters Kluwer, Ahold Delhaize en ING behoorden tot de verliezers.

Londen

In Londen zakte British American Tobacco (BAT) 2,9 procent. De sigarettenfabrikant wil de aandelen van branchegenoot Reynolds American die het nog niet in handen heeft kopen. De overname kost de maker van onder meer Lucky Strike zo’n 47 miljard dollar. Reynolds schoot in New York bijna 15 procent omhoog op het nieuws. In Stockholm ging Ericsson, na de melding van het eerste kwartaalverlies in bijna vier jaar, zo’n 6 procent onderuit. Het aandeel kelderde een week geleden al na een winstwaarschuwing.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 50,68 dollar per vat. Brentolie stond 0,5 procent hoger op 51,62 dollar per vat. De euro was 1,0868 dollar waard, tegen 1,0929 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag