economie

Bonden rekenen op 400 stakende schilders

Door ANP - 05 oktober 2016

WADDINXVEEN (ANP) – Vakbonden FNV en CNV verwachten ongeveer vierhonderd stakende schilders bij hun landelijke actiedag. Die komen donderdagmorgen bijeen om te protesteren voor het kantoor van werkgeversorganisatie OnderhoudNL in Waddinxveen.

De twee bonden blijven zich hard maken voor een nieuwe schilderscao. Ze zijn kwaad omdat OnderhoudNL ze buitenspel heeft gezet door een cao-akkoord af te sluiten met de veel kleinere vakbond LBV. Door die deal zouden de circa 14.000 werknemers in de branche er tot zo’n 1800 euro per jaar op achteruitgaan.

De schildersbazen zijn niet onder de indruk. OnderhoudNL-directeur Okke Spruijt omschrijft de door de bonden geplande manifestatie als ,,een groepje dat boe komt roepen”. Hij wijst erop dat de nieuwe cao inmiddels in werking is getreden en dat de actie van FNV en CNV dus geen enkele zin heeft.

Vorige week hielden honderden schilders al regionale waarschuwingsstakingen. OnderhoudNL stapte om die acties aanvankelijk naar de rechter. Maar de organisatie trok het kort geding later weer in toen bleek dat het aantal stakers meeviel.