economie

Brexitshoppers doen Burberry goed

Door ANP - 18 oktober 2016

LONDEN (ANP) – Het Britse modehuis Burberry heeft afgelopen maanden geprofiteerd van de extra toeristen die sinds het brexitreferendum goedkoper in Londen kunnen shoppen. De hogere uitgaven van toeristen aan luxe goederen in Groot-Brittannië compenseerden de lagere verkopen in Azië, maakte Burberry dinsdag bekend.

De onzekerheid door de Britse keuze om de Europese Unie te verlaten heeft gezorgd voor een forse waardedaling van het pond. Daardoor werd het voor buitenlandse toeristen goedkoper in Groot-Brittannië te winkelen. De vergelijkbare Britse verkopen van Burberry stegen dankzij die ontwikkeling met 30 procent.

De totale omzet in het halfjaar tot eind september daalde, vooral door wisselkoerseffecten, met 4 procent tot 1,2 miljard pond. Als de lagere stand van het Britse pond buiten beschouwing wordt gelaten was sprake van een stijging van 5 procent.

Voor het lopende boekjaar verwacht Burberry dat het zwakke pond 105 miljoen pond zal bijdragen aan de winst. Daarbij gaat het bedrijf uit van de koers van eind september. Op basis van de huidige koers zou daar nog eens 20 miljoen pond bij komen.