economie

Britse pond hard onderuit

Door ANP - 07 oktober 2016

LONDEN (ANP) – Het Britse pond sterling ging vrijdag verder omlaag. Het pond staat al langer onder druk na opmerkingen van de Britse premier Theresa May dat de formele onderhandelingen over een brexit uiterlijk in maart volgend jaar zullen beginnen.

De munt ging vrijdag kortstondig met zo’n 6 procent onderuit, de grootste daling sinds de uitkomst van het referendum over het EU-lidmaatschap bekend werd in het Verenigd Koninkrijk. De munt daalde tijdens de vroege valutahandel op Aziatische beurzen tot het laagste niveau in 31 jaar ten opzichte van de dollar.

In enkele seconden dook de Britse munt omlaag, van 1,260 dollar, tot 1,138 dollar. Later herstelde het pond tot rond de 1,24 dollar, een verlies van meer dan 1 procent.

De zogenoemde ‘flash crash’ lijkt te zijn veroorzaakt door berichten dat de Franse president Hollande bij de EU aandringt op strenge onderhandelingen met de Britten over de brexit. Ook zouden er computerproblemen zijn geweest met verkooporders of heeft een handelaar een vergissing gemaakt, waardoor per ongeluk een groot aantal verkooporders werd uitgebracht.