economie

‘Brussel stelt Belgen CETA-ultimatum’

Door ANP - 23 oktober 2016

BRUSSEL (ANP) – De Europese Unie geeft de federale regering van België tot maandagavond de tijd om de Walen zover te krijgen het handelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA) te steunen. Lukt dat niet dan wordt de geplande top afgeblazen waarop het pact ondertekend zou worden. Dat meldden bronnen in Brussel zondag.

De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk spreekt naar verluidt maandagavond met de Belgische premier Charles Michel. Dan moet bekend zijn of het voor de Canadese premier Justin Trudeau zinvol is om op het vliegtuig naar Brussel te stappen om donderdag alsnog het verdrag te ondertekenen.

De Walen wilden nog niet instemmen met het akkoord. Ze hebben onder meer moeite met een in het verdrag opgenomen arbitragesysteem dat volgens hen misbruikt zou kunnen worden door Canadese multinationals. Michel heeft toestemming van de Waalse regering nodig om het handelsverdrag namens heel België te kunnen tekenen.

Over CETA wordt al jaren onderhandeld. Zowel Europa als Canada lijkt niet bereid de onderhandelingen zomaar op te geven.