economie

CNV stemt in met sociaal plan Boskalis

Door ANP - 28 oktober 2016

PAPENDRECHT (ANP) – Vakbond CNV heeft ingestemd met het sociaal plan voor de geplande vlootreductie bij Boskalis. De baggeraar en maritiem dienstverlener zal nu in november overgaan tot de uitvoering van het plan. Daarbij worden de komende twee jaar 24 schepen uit de vaart genomen en komen wereldwijd 650 banen te vervallen, waarvan circa 150 in Nederland.

Half september kreeg Boskalis al groen licht van zijn Nederlandse ondernemingsraad. De reorganisatie van Boskalis is wel omstreden. Vakbond FNV verzet zich er nog altijd tegen.

Volgens bestuurder Charley Ramdas van FNV heeft CNV laten zien dat de bond ,,slappe knieën” heeft. ,,We merken bij FNV wel vaker dat kleine bonden werknemersbelangen verkwanselen, maar wij geven niet op. We hebben nog meer acties in petto”, liet hij in een reactie weten. Ramdas heeft volgende week ook een gesprek met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken over de kwestie.

Goedkope flexwerkers

Het stoort FNV vooral dat Boskalis Nederlands personeel wil vervangen door goedkope flexwerkers uit lagelonenlanden. Verder ergert de bond zich eraan dat Boskalis boventallige medewerkers pas naar nieuw werk wil begeleiden als ze formeel ontslagen zijn.

Boskalis kon vrijdag nog geen duidelijkheid geven over de precieze timing van het wereldwijde banenverlies. Dit hangt ook af van factoren als de nog lopende inzet van schepen en nationale wetgeving. ,,