economie

Damrak verwerkt groot banenverlies ING

Door ANP - 03 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenmarkt in Amsterdam is maandag iets hoger aan de nieuwe beursmaand oktober begonnen. ING stond volop in de schijnwerpers na de bekendmaking van een omvangrijke reorganisatie en een nieuw strategisch plan.

De AEX-index op Beursplein 5 stond in het eerste handelsuur 0,3 procent hoger op 453,76 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 657,58 punten. In Parijs en Londen werden winsten van 0,3 en 0,8 procent geboekt. Frankfurt was dicht vanwege een nationale vakantiedag.

ING kondigde aan de komende vijf jaar 7000 banen te gaan schrappen, hoofdzakelijk in Nederland en België. De reorganisatie moet een jaarlijkse kostenbesparing van 900 miljoen euro opleveren in 2021. Daarnaast investeert ING tot 2021 zo’n 800 miljoen euro in een verdere overgang naar onlinebankieren. Ook kwam de bank met nieuwe doelen voor 2020. Het aandeel ING ging licht omhoog.

Philips

In de AEX ging biotechnologiebedrijf Galapagos aan kop met een plus van 2,6 procent. Philips stond 0,7 procent hoger. Philips zou gesprekken voeren met investeerder Apollo Global Management over een mogelijke verkoop van zijn LED-lampendivisie Lumileds.

Bij de kleine fondsen was Pharming een sterke stijger met een winst van ruim 12 procent. Het biotechnologiebedrijf kwam met cijfers over de eerste acht maanden van dit jaar, voorafgaand aan een buitengewone aandeelhoudersvergadering op woensdag. De inkomsten uit de verkoop van het middel Ruconest zijn flink gestegen. Pharming gaat de commerciële rechten van Ruconest in Noord-Amerika kopen van samenwerkingspartner Valeant.

Beleggers

Verder krijgen beleggers gegevens voorgeschoteld over de industriële bedrijvigheid in onder meer Duitsland, de eurozone en de Verenigde Staten.

Ook houden de markten de situatie rond Deutsche Bank in de gaten. Een gerucht dat de bank in de VS dicht bij een gunstige schikking zou zijn, zorgde vrijdag voor koerswinst op de beurzen. Maar inmiddels heeft het concern er alweer een nieuwe kopzorg bij: de bank is in Italië aangeklaagd in verband met het derivatenschandaal bij Banco Monte dei Paschi di Siena.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent op 47,98 dollar. Brent stond 0,4 procent lager op 49,99 dollar. De euro was 1,1232 dollar waard, tegen 1,1237 dollar bij het Europese slot op vrijdag.