economie

EU en Canada tekenen CETA-verdrag

Door ANP - 30 oktober 2016

BRUSSEL (ANP) – De Europese Unie en Canada hebben zondag in Brussel het ‘alomvattend economisch en commercieel akkoord’, beter bekend als het vrijhandelsverdrag van de Europese Unie en Canada CETA, ondertekend. Voor Canada zette premier Justin Trudeau zijn handtekening, voor de EU Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, EU-president Donald Tusk en de tijdelijke EU-voorzitter premier Robert Fico van Slowakije.

De ceremonie was drie dagen uitgesteld omdat de Waalse deelregering weigerde de Belgische regering het mandaat te geven om het verdrag te tekenen. Tusk sprak daarom van ,,de strijd om CETA”, Juncker noemde de top ,,een van de belangrijkste ooit.”

Premier Trudeau toonde begrip voor de Walen. ,,Ik ben voorstander van democratie, en zelf leider van een federaal land. Elke regering is verantwoordelijk voor het beste voor haar bevolking. Die drie dagen maken weinig verschil. Ik ben heel blij hier te zijn. Dit verdrag is voor een betere toekomst voor iedereen.”

Na afloop van de ondertekening riep de Canadese minister Chrystia Freeland (Handel) “We did it!” De onderhandelingen hebben zeven jaar geduurd. Vorige week liep zij nog in tranen weg van spoedberaad met de Waalse premier Paul Magnette, die garanties eiste en kreeg voor bepaalde Waalse zorgen. Daarna gaf hij groen licht voor Belgische ondertekening.

Volgens Trudeau zijn zorgen bij tegenstanders van CETA over het milieu, gezondheidsnormen of arbeidsrechten niet nodig. ,,Canada is een progressief land en dit is een progressief akkoord dat een voorbeeld kan zijn voor toekomstige verdragen.”