economie

Europese beurzen beginnen week met winst

Door ANP - 10 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn maandag met winst gesloten. Beleggers verwerkten onder meer het debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump. Daarbij gaven oplopende olieprijzen het sentiment in de middaghandel een duwtje in de rug.

De AEX in Amsterdam eindigde 1,2 procent hoger op 455,24 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 667,50 punten. De indices in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 1,3 procent.

De olieprijzen gingen omhoog nadat de Russische president Vladimir Poetin op een groot energiecongres in Istanbul liet weten dat Rusland bereid is tot bevriezing of zelfs verlaging van zijn olieproductie. De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde vervolgens een plus van 3,1 procent bij 51,35 dollar. Brent steeg 2,7 procent in prijs, tot 53,32 dollar per vat.

Door het nieuws kwamen ook oliegerelateerde fondsen hoger te staan. Shell behoorde met een plus van 2,3 procent tot de sterkste stijgers in de AEX. Tankopslagbedrijf Vopak won 1,7 procent.