economie

Financiële fondsen stralen op vlak Damrak

Door ANP - 12 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – Financiële fondsen waren woensdag in trek op het Damrak. In een nagenoeg vlakke AEX viel met name verzekeraar Aegon op. Elders in Europa waren vooral verliezen te zien.

De hoofdindex in Amsterdam stond kort na aanvang van de handel in New York vlak op 451,17 punten. De MidKap was eveneens nagenoeg onveranderd op 665,77 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,7 procent.

Aegon voerde de hoofdfondsen aan met een winst van 4,2 procent. ABN AMRO, ING en NN Group gingen tot 2,1 procent vooruit. Kabelaar Altice was de grootste dalers bij de hoofdfondsen met een verlies van 1,2 procent.

Fagron

Toeleverancier aan apotheken Fagron was bij de kleine fondsen op het Damrak een opvallende verliezer met een min van 2 procent. Fagron kwam met een tussentijds handelsbericht, dat niet goed werd ontvangen door beleggers. Bij opening ging het aandeel Fagron nog ruim 7 procent onderuit.

In Stockholm kreeg de producent van netwerkapparatuur Ericsson rake klappen met een verlies van bijna 18 procent. Ericsson kwam met een winstwaarschuwing naar buiten. De Finse branchegenoot Nokia ging in Helsinki 4,6 procent onderuit.

Frankfurt

In Frankfurt wist BASF een plus te boeken van 0,5 procent. Het grootste chemieconcern ter wereld maakte dinsdag nabeurs voorlopige cijfers over de afgelopen periode bekend die beter waren dan verwacht.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa profiteerde van een adviesverhoging van Kepler Cheuvreux, met een winst van 4,3 procent. In de MidKap klom branchegenoot Air France-KLM 1,1 procent. In Londen ging easyJet 1,2 procent vooruit en in Dublin klom Ryanair 1,3 procent. IAG, het moederconcern van British Airways en Iberia, steeg 1,4 procent.

Britse pond

Het Britse pond sterling zat flink in de lift na opmerkingen van premier Theresa May dat het parlement zou mogen stemmen over haar plannen om Groot-Brittannië uit de Europese Unie te loodsen.

De euro was 1,1015 dollar waard, tegen 1,1055 dollar bij het Europese slot een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,5 procent tot 50,02 dollar en Brent daalde 1,3 procent tot 51,73 dollar.