economie

Gemalto keldert op Beursplein 5

Door ANP - 28 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam is vrijdag flink lager aan de laatste handelssessie van de week begonnen. Gemalto was daarbij de sterkste daler, nadat de digitaal beveiliger met een winstwaarschuwing was gekomen voor 2017.

De AEX-index stond na ruim een half uur handelen 0,9 procent lager op 451,81 punten. De MidKap verloor 0,4 procent en stond op 654,85 punten. De belangrijkste graadmeters in Parijs, Londen, Frankfurt verloren tussen de 0,1 procent en 0,7 procent.

Gemalto verloor bijna 12,5 procent aan beurswaarde, nadat het zijn doelstelling voor de operationele winst in 2017 had verlaagd. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers in augustus erkende de onderneming al dat het moeilijk zou worden om het eerdere doel van minstens 660 miljoen euro volgend jaar te realiseren. Het concern rekent nu voor volgend jaar op een operationele winst van 500 miljoen tot 520 miljoen euro.

Eigen verwachtingen

Galapagos verloor in de vroege handel 0,8 procent. Het biotechnologiebedrijf zette in de eerste negen maanden van het jaar fors meer omzet in de boeken dan een jaar eerder. Daarbij daalde het operationele verlies. De resultaten lagen in lijn met de eigen verwachtingen.

Bij de kleinere fondsen viel het verlies van Beter Bed (min 7,3 procent) op. Vooral in Duitsland staan de resultaten van de beddenverkoper onder druk.

Betere resultaten

In Parijs noteerde BNP Paribas nagenoeg vlak, na beter dan verwachte resultaten van de grootste bank van Frankrijk. Branchegenoot UBS won in Zürich 0,9 procent na het openen van de boeken.

In Brussel ging brouwer Anheuser-Busch InBev (min 4 procent) onderuit nadat het afgelopen kwartaal minder bier aan de man wist te brengen. ’s Wereld grootste brouwer heeft flink last van de economische crisis in Brazilië. Verder stond Agfa-Gevaert op de Belgische beurs in de belangstelling. Het aandeel maakte een koerssprong van bijna 6 procent na berichten over een mogelijke overname door het Duitse CompuGroup Medical.

Novo Nordisk

De Deense farmaceut Novo Nordisk verloor in Kopenhagen bijna 13 procent, na een verlaging van zijn verwachtingen voor de langere termijn.

De euro was 1,0920 dollar waard, tegen 1,0909 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 49,56 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte 0,2 procent tot 50,38 dollar per vat.