economie

GrandVision en Arcadis kelderen op Damrak

Door ANP - 27 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam verwerkte donderdag een grote stroom aan bedrijfsresultaten. Bij de middelgrote fondsen kelderden GrandVision, Arcadis, Besi en ASMI na hun handelsberichten. Bij de hoofdfondsen gaf onder meer KPN een kijkje in de boeken.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 0,1 procent hoger op 456,08 punten. De MidKap verloor 1,6 procent tot 659,35 punten. Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 0,4 procent.

Arcadis speelde ruim 11 procent kwijt en was de grootste daler bij de middelgrote fondsen. Bij het advies- en ingenieursbureau stapt topman Neil McArthur per direct op, wegens onenigheid over de te volgen koers. Arcadis meldde verder een daling van de omzet en het bedrijfsresultaat over het afgelopen kwartaal.

Teleurgesteld

Optiekbedrijf GrandVision verloor bijna 10 procent, ondanks een verdere omzetstijging in het derde kwartaal. Analisten waren teleurgesteld over de ontwikkeling van de bedrijfswinst en vergelijkbare verkopen van het moederbedrijf van onder meer Pearle. In de chipsector leverden Besi en ASMI respectievelijk 6,4 en 4 procent aan beurswaarde in.

Hoofdfonds KPN stond 2,5 procent hoger en was lijstaanvoerder in de AEX. Het telecombedrijf wist zijn winstgevendheid, afgezien van eenmalige posten, te verbeteren. Informatieleverancier RELX die in de eerste negen maanden een stabiele omzetgroei boekte en vasthoudt aan zijn verwachtingen, noteerde 1 procent in de plus

Winst

In Frankfurt boekte Volkswagen een plus van 0,2 procent. De autofabrikant heeft in het derde kwartaal, afgezien van eenmalige posten, meer winst behaald dan een jaar eerder. Verder wist Deutsche Bank te verrassen met een nettowinst. Het geplaagde financiële concern noteerde echter 0,3 procent lager. Chemieconcern BASF stond na een handelsbericht 0,4 procent in het rood.

Ook de Finse fabrikant van netwerkapparatuur Nokia (min 6 procent), de Spaanse bank BBVA (plus 0,6 procent), het Britse financiële concern Barclays (min 0,8 procent) en het Noorse olieconcern Statoil (min 0,4 procent) kwamen met cijfers.

De euro was 1,0912 dollar waard, tegen 1,0914 dollar bij het Europese slot woensdag. Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 49,15 dollar per vat. Brent steeg 0,1 procent in prijs, tot 50,01 dollar per vat.