economie

Handelsverdrag met Canada krijgt steun Kamer

Door ANP - 11 oktober 2016

DEN HAAG (ANP) – Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Regeringspartijen VVD en PvdA gaan akkoord. ,,Vrijwel alle eisen van de PvdA zijn ingewilligd”, aldus PvdA-Kamerlid Jan Vos dinsdag.

De Tweede Kamer spreekt woensdag tijdens een extra overleg met minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) over het verdrag. Dat moet tijdens de EU-Canada Top op 27 oktober worden ondertekend. Het vrijhandelsverdrag moet nog wel door alle lidstaten worden geratificeerd.

Een deel van het verdrag kan na ondertekening in werking treden. Een aantal onderwerpen hiervan zijn uitgezonderd waaronder het omstreden arbitragesysteem (ICS) waarmee buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale rechtbank om kunnen aanklagen. Vos wil vooral dat de rol van de vakbonden in het arbitragesysteem beter wordt geregeld.