economie

Heineken straalt, ING daalt op Damrak

Door ANP - 03 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam toonde maandagmiddag een kleine winst. ING zakte op het Damrak verder weg na de aankondiging van een aanzienlijke reorganisatie en een nieuw strategisch plan. Zwaargewicht Heineken deed het juist goed na een positief analistenadvies. Elders in Europa toonden de beursgraadmeters een wisselend beeld.

De AEX stond omstreeks 16.00 uur 0,4 procent hoger op 454,16 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 658,14 punten. In Parijs en Londen werden winsten van 0,3 en 1,1 procent geboekt. Frankfurt was dicht vanwege een nationale vakantiedag.

ING was de grootste daler met een verlies van 1,5 procent. De bank kondigde aan de komende vijf jaar 7000 banen te gaan schrappen, hoofdzakelijk in Nederland en België. De reorganisatie moet een jaarlijkse kostenbesparing van 900 miljoen euro opleveren in 2021. Daarnaast investeert ING tot 2021 zo’n 800 miljoen euro in een verdere overgang naar onlinebankieren.

Heineken

Heineken steeg 2,4 procent en was daarmee de grootste winnaar. De bierbrouwer werd opgenomen op de favorietenlijst voor de drankenindustrie van Liberum. Biotechnologiebedrijf Galapagos deed het met een plus van 1,9 procent ook goed.

Ook KPN (min 0,9 procent) behoorde tot de sterkste dalers. Het telecomconcern zou via de rechter willen tegenhouden dat Tele2 de komende vijf jaar de vaste telefonie voor de politie verzorgt. Philips daalde 0,7 procent na berichten dat investeerder Apollo Global Management mogelijk zijn LED-lampendivisie Lumileds over wil nemen.

Pharming

Bij de kleine fondsen was Pharming een sterke stijger met een winst van ruim 10 procent. Het biotechnologiebedrijf kwam met cijfers over de eerste acht maanden van dit jaar, voorafgaand aan een buitengewone aandeelhoudersvergadering op woensdag. De inkomsten uit de verkoop van het middel Ruconest zijn flink gestegen. Pharming gaat de commerciële rechten van Ruconest in Noord-Amerika kopen van samenwerkingspartner Valeant.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 48,07 dollar. Brent stond 0,3 procent lager op 50,01 dollar per vat. De euro was 1,1215 dollar waard, tegen 1,1237 dollar bij het Europese slot op vrijdag.