economie

Kabinet: hulp Borssele onder voorwaarden

Door ANP - 21 oktober 2016

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet is bereid te helpen om de problemen met de noodlijdende kerncentrale in Borssele op te lossen. Energiebedrijf DELTA, dat mede-eigenaar is van de centrale, moet dan wel het netwerkbedrijf Enduris en zijn aandeel in waterbedrijf Evides verkopen aan een nieuw op te richten Zeeuws nutsbedrijf.

De verkoop van de gezonde onderdelen moet leiden tot financiële buffers voor DELTA, waardoor het bedrijf aan de verplichtingen kan blijven voldoen en de nucleaire veiligheid niet in het geding komt.

Het kabinet wil kijken hoe het kan helpen met het oprichten van het nieuwe Zeeuwse nutsbedrijf. Voorwaarde is wel dat de Zeeuwse overheden zelf een maximale bijdrage leveren aan de financiering. Het kabinet zou de resterende financiering dan mogelijk kunnen maken door een garantie voor een lening te verstrekken.