economie

Kamer vraagt onderzoek naar lage rente

Door ANP - 11 oktober 2016

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer wil een brede analyse naar de gevolgen van de huidige lage rente op de economie en de financiële sector. In een dinsdag aangenomen motie wordt de regering opgedragen De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Planbureau (CPB) om dat onderzoek te vragen.

Veel politici hebben zich afgelopen tijd kritisch uitgelaten over het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), die met uitzonderlijk lage rentes en andere ingrepen probeert de lage inflatie in de eurolanden te stimuleren. Mede door dat beleid zijn spaar- en hypotheekrentes tot bijzonder lage niveaus gezakt en staat de financiële positie van pensioenfondsen en verzekeraars onder druk.

De Kamer wil nu graag van DNB en CPB vernemen wat de precieze effecten zijn van de lage rente op ,,de overheid, economie, huishoudens en financiële sector” en wat de gevolgen zijn voor de schokbestendigheid van die sectoren.