economie

Kleine minnen op Europese beurzen

Door ANP - 06 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam koerste donderdag een fractie onder de slotkoers van woensdag. Ook elders in Europa stonden kleine minnen op de koersborden. Financiële fondsen behoorden net als een dag eerder tot de sterkere stijgers op het Damrak.

De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,2 procent lager op 455,32 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 668,54 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen stonden minnen op de koersenborden tot 0,2 procent.

Aegon was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 3 procent. Woensdag ging de verzekeraar ook al aan kop na bekendmaking van het overnamebod van branchegenoot NN Group (plus 0,7 procent) op Delta Lloyd, dat vlak stond in de MidKap. ING won 1,9 procent.

Fugro

In de MidKap behoorde bodemonderzoeker Fugro tot de winnaars met een plus van 1 procent. Fugro meldde bij zijn samenwerkingsverband Seabed Geosolutions een opdracht in het Midden-Oosten van 60 miljoen dollar.

Verder viel de koerswinst van Philips Lighting (plus 2,4 procent) op. Het bedrijf liftte mee op het succes van het verlichtingsbedrijf Osram. Dat ging in Frankfurt 11 procent omhoog na berichten dat het Chinese Sanan Optoelectronics een bod van 7,3 miljard euro wil doen op het Duitse concern.

Grootste daler

Sap- en frisdrankbottelaar Refresco was de grootste daler bij de middelgrote fondsen op het Damrak met een min van 4,1 procent. De investeerders Ferskur Holding, Tamoa en 3i verkopen circa 8 miljoen aandelen Refresco.

Bij de kleine fondsen kelderde Probiodrug ruim 8 procent. Het biotechnologiebedrijf geeft krap 745.000 nieuwe aandelen uit.

Terreurdreiging

In Londen ging easyJet ruim 5 procent onderuit. De Britse prijsvechter rekent voor het afgelopen boekjaar op een flinke winstdaling als gevolg van de terreurdreiging in Frankrijk, Turkije en Egypte en de waardedaling van het pond door de brexit. Het is voor het eerst sinds 2009 dat de jaarwinst van easyJet daalt.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg eerder op donderdag voor het eerst sinds 24 juni boven de grens van 50 dollar per vat. Kort na de openingsbel op Wall Street moest voor een vat 50,33 dollar worden afgetikt. Dat betekende een stijging van 1 procent. Brent steeg 1,2 procent tot 52,49 dollar per vat. De euro was 1,1180 dollar waard, tegen 1,1203 dollar bij het Europese slot woensdag.