economie

Kleine uitslagen op beurzen Europa

Door ANP - 19 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden woensdagmiddag overwegend in de plus, in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. In Amsterdam reageerden beleggers enthousiast op de kwartaalcijfers en prognoses van chipmachinefabrikant ASML, terwijl bodemonderzoeker Fugro het moest ontgelden na de melding van opnieuw een forse omzetdaling.

De Amsterdamse AEX-index stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,2 procent hoger op 453,94 punten. De MidKap zakte, mede door het verlies van Fugro, 0,2 procent naar 668,25 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt stonden 0, 1 procent hoger. In Londen ding de graadmeter een fractie achteruit.

ASML behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een plus van 1,8 procent. Het bedrijf overtrof afgelopen kwartaal zijn eigen omzetverwachting, mede dankzij voortgang op het gebied van de nieuwe EUV-technologie. ArcelorMittal (plus 2,3 procent) voerde de AEX aan.

Fugro

Ook AkzoNobel opende de boeken. Wisselkoersen bleven het verf- en chemieconcern in het derde kwartaal dwarszitten. Het aandeel was met een verlies van 2,7 procent de grootste verliezer bij de hoofdfondsen.

Fugro bungelde onderaan de MidKap met een min van ruim 4 procent. Het bedrijf houdt onveranderd last van de moeilijke omstandigheden op de olie- en gasmarkt. Bij de middelgrote fondsen was verder Philips Lighting met een verlies van 0,9 procent een opvallende daler, na teleurstellende cijfers van zijn Amerikaanse branchegenoot Cree.

Zalando

In Frankfurt won Zalando 6 procent. De internetwinkel kwam dinsdagavond met voorlopige cijfers, waaruit bleek dat de omzet vorig kwartaal weer met circa een vijfde is gegroeid. Het Duitse winkelbedrijf Metro won 1,4 procent na een handelsbericht.

Supermarktconcern Carrefour kwam in Parijs met meevallende omzetcijfers over het derde kwartaal. Vooral op de Franse thuismarkt trokken de verkopen van het internationaal actieve concern harder aan dan verwacht. Het aandeel steeg 4,2 procent. Renault won 1,4 procent. Naar verluidt wordt topman Carlos Ghosn ook eindverantwoordelijke bij het Japanse Mitsubishi.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,9 procent op tot 51,22 dollar per vat. Brentolie werd 1,4 procent duurder, bij 52,37 dollar per vat. De euro was 1,0964 dollar waard, tegen 1,0995 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.