economie

Kleine uitslagen op Wall Street

Door ANP - 27 oktober 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag halverwege de handelssessie dicht bij de slotkoersen van woensdag. Beleggers op Wall Street verwerkten weer een grote stroom aan kwartaalcijfers. Onder meer Ford, Tesla, ConocoPhillips en Twitter openden de boeken. Verder was er bovengemiddelde aandacht voor de Nederlandse chippproducent NXP, die wordt ingelijfd door zijn Amerikaanse branchegenoot Qualcomm.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) vlak op 18.204 punten. De brede S&P 500 verloor 0,1 procent tot 2138 punten. De schermenbeurs Nasdaq, die wordt gedomineerd door technologiefondsen zoals onder meer NXP en Qualcomm, verloor 0,4 procent tot 5231 punten.

NXP won 0,6 procent. Qualcomm telt ongeveer 47 miljard dollar neer voor het Eindhovense bedrijf. Dat komt neer op 110 dollar per aandeel en een premie van 11 procent op de slotkoers van woensdag. De deal wordt voldaan in cash en schulden. Qualcomm zag zijn beurswaarde 4,6 procent stijgen.

Tesla

Het aandeel Tesla stond in de belangstelling nadat de maker van elektrisch aangedreven auto’s onverwachts een kwartaalwinst in de boeken zette. De automaker handhaafde ook zijn verwachting in de tweede helft van het jaar 50.000 auto’s af te leveren. Het aandeel Tesla gaf zijn stevige openingswinst prijs en stond nagenoeg vlak.

Twitter (plus 2,3 procent) wist met zijn omzet en winst het afgelopen kwartaal voor het eerst in tijden de verwachtingen van analisten te overtreffen. Het bedrijf maakte verder bekend ongeveer 9 procent van zijn banen te schrappen.

Euro

Ook Ford wist de schijnwerpers op zich gericht. De autobouwer kampte onder meer met een grote terugroepactie en zwakkere verkopen op zijn Amerikaanse thuismarkt en zag zijn winst halveren. Beleggers zetten daarop het aandeel 1,4 procent lager. Verder kwamen olieconcern ConocoPhillips (plus 6,9 procent), Colgate-Palmolive (min 0,9 procent) en pakketbezorger UPS (min 1 procent) met cijfers naar buiten.

De euro was 1,0895 dollar waard, tegen 1,0909 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Amerikaanse olie werd 1,4 procent duurder op 49,86 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg ook 1,4 procent tot 50,68 dollar per vat.