economie

Kleine verliezen op Wall Street

Door ANP - 28 oktober 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag beperkte koersverliezen zien. Beleggers verwerkten cijfers over de Amerikaanse economie en kwartaalresultaten van bedrijven als ExxonMobil, Amazon en Alphabet.

De Dow-Jonesindex noteerde tussentijds 0,1 procent lager op 18.159 punten. De brede S&P 500 zakte 0,2 procent naar 2129 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 0,2 procent tot 5205 punten.

De Amerikaanse economie groeide vorig kwartaal met 2,9 procent op jaarbasis, bleek uit een eerste schatting. De groei lag daarmee ruim twee keer hoger dan in het tweede kwartaal en was bovendien sterker dan economen hadden voorspeld. De groeicijfers spelen een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Die vergadert komende week over het monetaire beleid. Over het algemeen wordt daarbij geen wijziging in de rentetarieven voorzien, mede met het oog op de presidentsverkiezingen van 8 november.

ExxonMobil

Olieconcerns ExxonMobil en Chevron publiceerden resultaten. Bij Exxon zakte de winst voor het achtste achtereenvolgende kwartaal, terwijl Chevron voor het eerst sinds eind vorig jaar een winst in de boeken wist te zetten. Exxon daalde 2 procent. Chevron steeg juist 4,5 procent.

Onlinewinkel Amazon kwam met tegenvallende prognoses voor de feestdagenperiode en ging 4,6 procent onderuit. Alphabet, het moederbedrijf van Google, wist zijn winst vorig kwartaal flink op te voeren, bij een hogere omzet. Het aandeel Alphabet klom 1 procent. Zakelijke netwerksite LinkedIn wist een plusje te boeken van 0,4 procent, geholpen door een meevallende winst.

Euro

Creditcardmaatschappij MasterCard overtrof met haar kwartaalcijfers de verwachtingen van analisten en won 3,8 procent. Printer- en kopieerapparatenfabrikant Xerox wist het verlies van een jaar eerder weg te poetsen en werd beloond met een koersstijging van 3,5 procent.

Farmaceut AbbVie kon met zijn resultaten beleggers echter niet bekoren en noteerde een min van 5,5 procent. Ook branchegenoot Amgen stelde teleur en dook bijna 11 procent omlaag.

De euro noteerde 1,0966 dollar, tegen 1,0932 dollar bij het slot in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,2 procent tot 49,15 dollar en Brent verloor 1,1 procent tot 49,92 dollar per vat.