economie

Kleine winst voor beurs Amsterdam

Door ANP - 14 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse effectenbeurs is vrijdag met winst geopend, na de stevige koersverliezen een dag eerder. De handel in Europa volgt daarmee het voorbeeld van Azië, waar plussen op de borden verschenen. Er wordt vooral uitgekeken naar cijfers over de winkelverkopen en het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. Ook komen de grote Amerikaanse banken Citigroup, Wells Fargo en JPMorgan Chase met kwartaalresultaten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,5 procent hoger op 447,47 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 661,57 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt werden winsten geboekt tot 0,9 procent.

Lucas Bols was een positieve uitschieter op het Damrak met een plus van 6,3 procent. Het drankenbedrijf heeft overeenstemming bereikt met Rémy Cointreau over hun eerder aangekondigde samenwerkingsverband. Rémy Cointreau brengt alle activiteiten van likeurmerk Passo in, waar Bols vervolgens mee aan de slag gaat. Op termijn kan het Nederlandse bedrijf alle aandelen in de joint venture verwerven.

ArcellorMittal

In de AEX was staalconcern ArcelorMittal de sterkste stijger met een winst van 2,1 procent. Altice ging 1,9 procent vooruit in de hoofdindex. De kabelaar heeft zijn belang in de Franse mobiele aanbieder SFR verder vergroot. In Parijs klom SFR meer dan 4 procent.

In Londen won gokbedrijf William Hill 4 procent. De grootste aandeelhouder van William Hill is tegen de voorgenomen fusie met de Canadese branchegenoot Amaya. Amaya is eigenaar van de populaire pokerwebsites PokerStars en Full Tilt. William Hill houdt zich veel bezig met wedden op sporten zoals bijvoorbeeld paardenraces en voetbalwedstrijden.

Euro

Ook de Britse vermogensbeheerder Man Group kon op aandacht rekenen bij beleggers in Londen. Man zag zijn beheerd vermogen in het afgelopen kwartaal toenemen en kondigde onder meer aan voor 100 miljoen dollar aan eigen aandelen in te gaan kopen. Het aandeel sprong 12 procent omhoog.

De euro noteerde 1,1010 dollar, tegen 1,1040 dollar aan het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,3 procent tot 51,07 dollar en Brent steeg 0,8 procent tot 52,44 dollar.