economie

Kleine winsten op Wall Street

Door ANP - 14 oktober 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York gingen vrijdag maar mondjesmaat omhoog. Enkele grote banken kwamen met meevallende kwartaalresultaten, maar sterke cijfers over de Amerikaanse winkelverkopen drukten het sentiment, omdat ze de mogelijkheid van een spoedige renteverhoging weer prominent op de kaart zetten.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond een kleine drie kwartier voor het einde van de handel 0,4 procent hoger op 18.166 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,2 procent tot 2136 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,1 procent omhoog naar 5219 punten.

De verkopen in Amerikaanse winkels stegen in september in het sterkste tempo in drie maanden, een teken dat ’s werelds grootste economie blijft herstellen. Dat brengt mogelijk een renteverhoging in december door de Federal Reserve, de koepel van centrale banken, een stap dichterbij.

Goldman Sachs

Sterkste stijger bij de hoofdfondsen, met een plus van 1,8 procent, was Goldman Sachs. De bank heeft een rechtszaak gewonnen tegen een Libisch staatsinvesteringsfonds, dat schadevergoeding had geëist wegens een flinke strop die het leed door de financiële crisis in 2008.

Branchegenoten JPMorgan Chase en Citigroup leken beleggers aanvankelijk voor zich te hebben gewonnen met hun kwartaalresultaten. Van hun openingswinsten bleef evenwel weinig over. JPMorgan stond vlak, Citi won nog wel 0,6 procent.

De resultaten van Wells Fargo werden overschaduwd door de fraudezaak bij de bank, hoewel die nog geen invloed had op de winst in het derde kwartaal. De financiële instelling, die donderdag topman John Stumpf zag opstappen, won op de beurs 0,1 procent.

Twitter

Twitter was opnieuw de gebeten hond. Ook softwarebedrijf Salesforce ziet geen brood in een overname van de kwakkelende berichtendienst, die naarstig op zoek zou zijn naar een koper. Eerder gaven Google en Walt Disney naar verluidt ook al niet thuis. Het aandeel Twitter zakte ruim 6 procent in waarde.

De euro was 1,0980 dollar waard, tegen 1,0990 dollar aan het eind van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 50,33 dollar per vat. Brentolie werd verhandeld voor 51,98 dollar per vat, een prijsdaling van 0,1 procent.