economie

Kussen voor Trudeau bij CETA-ceremonie

Door ANP - 30 oktober 2016

BRUSSEL (ANP) – Met een opgeluchte omhelzing en kussen van zowel EU-president Donald Tusk als Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is de Canadese premier Justin Trudeau zondag in Brussel verwelkomd om het omstreden handelsverdrag CETA te ondertekenen. Door onverwachte felle tegenstand van Wallonië moest de ceremonie, die donderdag zou plaatsvinden, worden uitgesteld.

Buiten werden gillende en trommelende tegenstanders van CETA op afstand gehouden door een enorme politiemacht. Vlak voor Trudeau’s aankomst, die vertraagd was vanwege technische problemen met het Canadese regeringsvliegtuig, poogde een honderdtal activisten het gebouw binnen te dringen. Zestien van hen werden volgens de politie gearresteerd, voor de demonstranten werden verdreven.

De top is ook bedoeld om de veertig jaar oude betrekkingen tussen de unie en Canada te vieren.