economie

Lagarde: overal ruimte voor sterkere groei

Door ANP - 06 oktober 2016

WASHINGTON (ANP) – Elk land kan iets doen om de economische groei te stimuleren en om te zorgen dat die groei beter wordt verdeeld. Dat stelde de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, donderdag bij de aanvang van de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank.

,,Ik vraag om actie”, stelde Lagarde. ,,Elk land kan iets bieden. Ik wil dat elke minister, elke centrale bankier hier vertrekt met de vraag: wat kan ik doen om de groei te stimuleren? Die is nu al te lang te laag en bereikt te weinig mensen.”

Lagarde benadrukte dat alle vormen van beleid moeten worden ingezet en dat overheden niet alleen kunnen leunen op centrale banken. Daarbij wees ze expliciet op Duitsland, Canada en Zuid-Korea als landen die de financiële ruimte hebben om hun investeringen op te voeren. Landen met een krappere begroting kunnen door met middelen te schuiven ook meer besteden aan onderwijs, onderzoek en infrastructuur, voegde ze daaraan toe.